SEMNE BOLIILOR PE CORPUL UMAN

Pielea este o bariera intre organismul tau si o serie de amenintari la adresa sanatatii acestuia, incepand de la diverse iritatii si pana la bacterii care pot cauza infectii serioase. Pielea trebuie sa faca fata expunerii la radiatii ultraviolete si sa mentina o temperatura a corpului potrivita, in ciuda schimbarilor din jurul nostru.
 
O piele sanatoasa contribuie la starea de bine a intregului organism. Pe de alta parte, pielea ne poate atrage atentia asupra bolilor care afecteaza organismul, prin intermediul schimbarilor care apar in textura acesteia si prin diversele semne sau mancarimi.
 
Pielea uscata este principala problema a aparitiei mancarimilor, spun doctorii, insa aparitia acestora reflecta diverse boli la nivel intern, potrivit Everyday Health.
 
Sindromul ovarelor polichistice
 
Daca tenul unei femei are fire de par care sunt specifice barbatilor si acnee chistica care rezista la aplicarea tratamentelor obisnuite, pielea poate semnala prezenta sindromului ovarelor polichistice. Prin urmare, se recomanda un consult medical pentru a stabili care este de fapt cauza acestor probleme si, in functie de rezultat, tratarea bolii.
Alergii
 
Urticariile - basicutele de culoare rosie insotite de mancarime - sau alte afectiuni insotite de mancarime pot rezulta din diverse forme de alergii, incepand de la mancare, medicamente, animale sau intepaturi de insecte sau chiar polen.
 
Pentru ca urticariile pot aparea la cateva ore dupa contactul cu sursa lor este dificil sa iti dai seama care este de fapt cauza. Dermatologul poate recomanda teste speciale pentru cauza alergiilor la nivelul pielii, vindecand-o.
 
Hipotiroidism
 
In afara de oboseala, anxietate si intoleranta la caldura sau frig, femeile cu hipotiroidism se plang de faptul ca au parul si unghiile fragile si pielea uscata, lipsita de stralucire si palida. Sanatatea unghiilor si parului depind de cea a pielii.
 
In etapele mai avansate ale bolii, persoanele cu hipotiroidism pot observa o ingrosare a pielii la nivelul gambei. Din fericire, majoritatea acestor simptome dispar dupa ce se trateaza deficienta hormonilor tiroidieni.
 
Lupus cutanat
 
Leziunile rotunde de la nivelul pielii sunt primele semne ale aparitiei lupusului cutanat. Doua treimi din persoanele care au lupus vor avea probleme de piele la un moment dat, cel mai adesea in zonele in care exista expunere la soare.
 
Soarele agraveaza aceasta boala autoimuna, care se manifesta prin faptul ca sistemul imunitar nu mai reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le pe acestea. Este indicat ca organismul sa fie cat mai bine protejat de soare, iar tratamentul sa fie obtinut de la un dermatolog cu experienta in asemenea cazuri.Diabetul
 
Chiar inainte sa stii ca nivelul zaharului din sange este ridicat, pielea iti poate semnala aceast lucru. O cantitate ridicata de zahar in sange duce la schimbari la nivelul vaselor de sange de la nivelul pielii. Apar astfel zone mai luminoase si mai ingrosate.
 
Zonele de hiperpigmentare sau nuanta inchisa a pielii pot fi cauzate tot de diabet. Pe masura ce aceasta boala avanseaza, nivelul ridicat de zahar din sange va afecta abilitatea pielii de a actiona ca o bariera, astfel ca simplele infectii pot genera complicatii din cauza ca pielea nu se mai regenereaza.
 
Boli ale ficatului
 
Mancarimile la nivelul pielii pot fi un simptom al cirozei sau hepatitei. In cazul hepatitei C, se pot observa zone rosii care ies in evidenta pe picioare. Daca aceste mancarimi persista mai mult de sase saptamani, este vorba sigur de o boala la nivelul ficatului, spun cercetatorii.
 
Reactivare a virusului varicelo-zosterian
 
O piele dureroasa si cu urticarii poate fi un semn al reactivarii virusului varicelo-zosterian pe care l-ai avut cand erai copil, insa aparitia acestei boli in cazul adultilor este foarte periculoasa.
 
Daca tratamentul este intarziat, durerea persista mai mult si poate duce la complicatii serioase, precum pierderea vederii, a auzului, a echilibrului sau afectarea sistemului imunitar.
 
Limfom
 
Pruritul sau mancarimea la nivelul pielii poate fi adesea simptomul bolii lui Hodgkin sau cancer al sistemului limfatic (boala Hodgkin). Aceasta mancarime poate fi severa si constanta. Senzatia de mancarime constanta a pielii poate fi si un simptom al limfomului cu celule T.
 
Aceasta problema de sanatate a pielii poate fi atat de grava incat sa afecteze calitatea vietii, persistand in ciuda tratamentului pentru cancer.Colesterol marit
 
Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului pot prezenta depozite de colesterol in piele, sub forma unor umflaturi galbui, cunoscute si ca xantelasma. Aceste formatiuni apar in general in cazul persoanelor cu un nivel foarte ridicat al colesterolului sau trigliceridelor din cauza unei boli care se mosteneste in familie, precum hipercolesterolemie, sau a unei boli a ficatului (ciroza biliara primara).
 
Aceste depozite constituie un puternic semnal de alarma in privinta nivelurilor ridicate de colesterol si un factor de risc pentru boli de inima sau infarct.
 
Sanatatea este capacitatea de a controla evenimentele ce afecteaza echilibrul. Caci echilibrul inseamna viata in cel mai integral sens cu putinta. De asemenea putem defini echilibrul si ca fiind capacitatea de adaptare la mediul inconjurator, capacitatea de regenerare, capacitatea de a face fata in mod “echilibrat” la orice factor de agresiune interna si externa!
 
1. Talpa unui picior este mult deviata in exterior in timpul mersului sau in ortostatism (cu sprijin bipodal)
Cauza posibila: distributie asimetrica a greutatii corporale la nivelul membrelor inferioare, tulburari de biomecanica ale aparatului locomotor
 
2. Nu puteti efectua o respiratie profunda multumitoare
Cauza posibila: “blocaj” al cutiei toracice indus de: contracturi musculare cronice, artroza articulatiilor intervertebrale la nivelul segmentului toracal al c.v., nevralgii intercostale, etc.
 
3. Articulatiile dumneavoastra intervertebrale sau/si costo-vertebrale “pocnesc” excesiv (aproape la fiecare miscare)
Cauza posibila: laxitate articulara a unui segment vertebral indusa de blocajul sau/si tulburarea biomecanicii unui segment invecinat
 
4. Nu va puteti roti, usor si simetric, gatul; flexiile laterale ale gatului sunt limitate si/sau asimetrice;
 
5. Nu va puteti apleca usor; nu va puteti roti trunchiul usor; nu puteti face extensii ale trunchiului (extensia fiind foarte limitata sau/si dureroasa)
 
6. Articulatiile membrelor (inferioare si superioare) prezinta asimetrii functionale, cum ar fi:
Cotul drept mai mobil/imobil decat stangul, limitarea asimetrica a amplitudinii flexiei coapselor pe abdomen, limitarea asimetrica a flexiei gambelor pe coapse; etc.
 
7. Sunteti foarte des obosit/a, cel mai adesea fara o cauza cunoscuta.
Cauza posibila: Coloana vertebrala “dezechilibrata” faciliteaza risipa de energie!8. Nu va puteti concentra, fiind afectate intensitatea sau/si durata concentrarii
Cauza posibila: subluxatiile vertebrale, tulburarile biomecanicii coloanei vertebrale, pot afecta sanatatea creierului !
 
9. Aveti o imunitate scazuta, problema care a debutat relativ brusc fara cauze clinice decelabile.
Cauza posibila: starea Coloanei Vertebrale influenteaza activitatea sistemului neuro-endocrin. Acesta din urma joaca un rol foarte important in rezistenta la imbolnaviri (pe toate planurile: fizic si psiho-emotional!)
 
10. Un membru inferior pare “mai scurt” in comparatie cu celalalt, va simtiti dezechilibrat fizic.
Cauza posibila: subluxatii ale articulatiilor sacro-iliace respectiv asimetrii de pozitie ale oaselor coxale.
 
11. Aveti dureri de spate generalizate si/sau puncte de tensiune, de arsura, de durere in diferite zone ale spatelui. Aveti dureri cronice sau/si puncte de arsura, durere, disconfort in muschii membrelor, la nivelul articulatiilor membrelor (fara antecedente traumatice sau cauze decelabile clinic);
 
12 Simtiti “oboseala” in anumite regiuni ale corpului cum ar fi: gatul, anumita regiune a spatelui, o anumita parte a membrelor inferioare ( a unui membru inferior), etc, toate acestea fara a fi consecinta unei cauze recente, cunoscute (efort fizic deosebit, expunere la frig, etc.)
 
13. Aveti, in general, dificultati in a mentine timp indelungat o pozitie stabila, fara a simti disconfort sau durere.
 
14. La autoexaminarea in oglida observati asimetrii/anomalii posturale cum ar fi: un umar mai jos comparativ cu celalalt, un membru inferior apare ca fiind mai lung decat celalalt, capul “sta” inclinat lateral (stg. sau dr.), un mamelon situat mai jos comparativ cu celalalt, un umar este situat anterior celuilalt (rotit sau/si “cazut” spre inainte), ambii umeri sunt proiectati anterior, linia mediana anterioara a corpului prezinta curburi, o parte a toracelui (coastelor) este mai proeminenta comparativ cu cealalta, la examinarea din plan lateral curbura toracala sau/si cea lombara sunt evident accentuate, pelvisul este prea “drept” sau prea oblic (inclinat – proiectat – anterior), un membru inferior este evident mai voluminos comparativ cu celalalt, etc;15. Aveti preferinte posturale cum ar fi: sezand pe scaun, intotdeauna asezati preferential un membru inferior peste celalalt, incercarea de a inversa pozitia va creeaza disconfort; ortostatism, va sprijiniti greutatea dominant pe unul dintre membrele inferioare, incercarea de a le inversa va creeaza rapid disconfort sau unul dintre membrele inferioare “oboseste” mai repede; in decubit lateral (culcat pe o parte) intotdeuna preferati sa stati pe o anumita parte (stanga sau dreapta); etc.
 
16. Va simtiti obosit/a dimineata, la trezire, chiar in conditiile unui somn aparent suficient, cantitativ (numarul de ore alocate somnului) si calitativ – circumstantiale cum ar fi: starea patului, conditii de mediu, stare de sanatate aparenta, lipsa preocupari stresante, etc.)
Cauze posibile: anomalii, tulburari de statica vertebrala; suferinte inflamatorii “ascunse” fara manifestari clinice “zgomotoase”; tensiuni musculare cronice, suferinte ale tesuturilor moi peri-articulare, tulburari fiziologice localizate, etc. acestea generand iritatii deseori imprceptibile constient ale “senzorilor” sistemului nervos si astfel trimitand spre cortex o avalansa de “informatii” care nu permit intrarea in starea de somn profund.
Obs: In general factorii de mai sus sunt prezenti in totalitate, doar intensitatea lor difera, prevaland unul sau altul.
 
17. Pantofii dumneavoastra se uzeaza asimetric. Fara o cauza precisa (ocupationala) intotdeuna unul dintre pantofi se rupe, se uzeaza (talpa) evident mai repede comparativ cu celalalt.
Cauza posibila: pozitia Centrului de Greutate al Corpului este situata dominant in partea stanga sau dreapta respectiv greutatea corpului este distribuita preponderent asupra membrului inferior la care uzura pantofului este mai mare
 
18. Aveti clavusuri (bataturi) dominant la un membru inferior (o talpa), la celalalt acestea fiind absente sau mai putin evidente;19. Fara a putea incrimina pantofii (varf ascutit, pantofi cu toc inalt) degetul mare este deviat inspre interior ajungand chiar deasupra (sau sub) celalalt (hallux valgus);
 
20. Aveti asimetrii faciale, aparute in ultimii ani, fara o cauza neurologica. Devierea comisurii bucale, un ochi pare “mai mic”, o parte a fetei apare mai “contractata”; ridurile sunt distribuite asimetric la nivelul fruntii, al comisurilor bucale, in zonele peri-oculare, temporale, etc.
 
21. Dintii sunt afectati de carii preponderent pe o parte.
Cauza posibila: tulburari/suferinte ale articulatiilor temporo – mandibulare in consecinta unor asimetrii de tonus si volum ale muschilor faciali determinate de tulburari functionale/suferinte ale coloanei vetebrale cervicale, etc.
 
22. Aveti tulburari de echilibru sau/si de auz sau/si de vedere, si totusi in urma investigatiilor clinice de specialitate nu sa putut stabili o cauza certa. Aparent totul fiind in limite normale.
 
Cele exprimate mai sus au un caracter pur orientativ, nu pot fi considerate ca fiind modalitati de diagnostic cert al patologiei coloanei vertebrale. Diagnosticul corect, elaborat si cert poate fi pus numai dupa efectuarea de investigatii clinice complexe facute sub indrumarea medicului specialist.
 
Scopul acestei prezentari este de a determina persoana, care prezinta unul sau mai multe dintre “semnele de alarma” prezentate mai sus, sa se prezinte la medic pentru investigatii si tratament.
 
Deseori semnele mai sus mentionate preced instalarea unor suferinte iremediabile (artroza vertebrala, patologie discala, suferinte radiculare, etc).
Prin corectarea deficientelor de biomecanica a aparatului locomotor respectiv eliminarea cauzelor care induc tulburarile functionale musculare si articulare se previne aparitia si/sau instalarea –cronicizarea- unor suferinte care pot afecta grav durata si calitatea vietii.

 

MASAJUL TRANSVERSAL  PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR TENDINOASE

 

A. Tendinite  propriu-zise – daca nu este vorba  despre o falsa tendinita ( prin fractura  de exemplu ) diagnosticul este dat de triada:

1.absenta durerii la miscarile pasive ( in  afara  semnelor de  blocaj intern si ocazional , durere la intindere maxima );

2.durere care apare la  contractia  izometrica a tendonului interesat ( pe toata amplitudinea cursei de miscare );

3.zona dureroasa pusa in evidenta la palparea tendonului.

In aceasta categorie de leziuni, masajul  transversal  profund are o eficienta variabila in functie de muschiul interesat si de localizarea afectiunii. In urma stagiilor  clinice si a diagnosticelor  prezentate, s-a constatat ca reactioneaza pozitiv la tratamentul  prin masaj transversal profund  coiful rotatorilor umarului, bicepsul, epitrohleenii, adductorii, ischiogambierii si cvadricepsul in jurul  rotulei.

Exemplu: epitrohleenii  nu raspund la acest  tratament daca leziunea  este localizata la nivelul jonctiunii teno-periostale  dar  1 cm mai jos intre  epicondil si capul  radiusului, aceasta  teaca este valabila  si asigura o vindecare in 50% din cazurile tratate.

B. Tenosinovite – acestea constituie afectiuni pentru tratatrea carora masajul transversal profund  este foarte indicat, subliniind prin cateva exemple:

- tenosinovita flexorilor si extensorilor degetelor ( mai ales a policelui ) , a gambierilor anteriori si posteriori, a  peronierilor laterali,  reactioneaza foarte bine  la aplicarea  masajului  transversal profund;

- tenosinovita lungului abductor si a  scurtului extensor al policelui, nu raspunde la acest tip de tratament daca sediul leziunii este  intre  stiloid si trapez.

Ca observatie – in unele cazuri masajul transversal profund  poate fi practicat ca atare, iar in altele, atunci cand apare limitarea amplitudinii miscarii, devine tehnica  complementara si se asociaza cu posturi.

MASAJUL TRANSVERSAL  PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR TENDINOASE

 

A. Tendinite  propriu-zise – daca nu este vorba  despre o falsa tendinita ( prin fractura  de exemplu ) diagnosticul este dat de triada:

1.absenta durerii la miscarile pasive ( in  afara  semnelor de  blocaj intern si ocazional , durere la intindere maxima );

2.durere care apare la  contractia  izometrica a tendonului interesat ( pe toata amplitudinea cursei de miscare );

3.zona dureroasa pusa in evidenta la palparea tendonului.

In aceasta categorie de leziuni, masajul  transversal  profund are o eficienta variabila in functie de muschiul interesat si de localizarea afectiunii. In urma stagiilor  clinice si a diagnosticelor  prezentate, s-a constatat ca reactioneaza pozitiv la tratamentul  prin masaj transversal profund  coiful rotatorilor umarului, bicepsul, epitrohleenii, adductorii, ischiogambierii si cvadricepsul in jurul  rotulei.

Exemplu: epitrohleenii  nu raspund la acest  tratament daca leziunea  este localizata la nivelul jonctiunii teno-periostale  dar  1 cm mai jos intre  epicondil si capul  radiusului, aceasta  teaca este valabila  si asigura o vindecare in 50% din cazurile tratate.

B. Tenosinovite – acestea constituie afectiuni pentru tratatrea carora masajul transversal profund  este foarte indicat, subliniind prin cateva exemple:

- tenosinovita flexorilor si extensorilor degetelor ( mai ales a policelui ) , a gambierilor anteriori si posteriori, a  peronierilor laterali,  reactioneaza foarte bine  la aplicarea  masajului  transversal profund;

- tenosinovita lungului abductor si a  scurtului extensor al policelui, nu raspunde la acest tip de tratament daca sediul leziunii este  intre  stiloid si trapez.

Ca observatie – in unele cazuri masajul transversal profund  poate fi practicat ca atare, iar in altele, atunci cand apare limitarea amplitudinii miscarii, devine tehnica  complementara si se asociaza cu posturi.

MASAJUL TRANSVERSAL  PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR LIGAMENTARE

 

Ca observatie – inainte  de a se aplica tratamentul asupra  unui ligament, trebuie apreciata gravitatea  si statusul traumatismului, fiindca masajul transversal profund se poate aplica numai atunci cand este vorba despre o ruptura ( fie ea de natura  complementara sau  partiala ) si nici cand sunt de importanta  sub semne inflamatorii.

Aplicarea masajului transversal profund  este justificata prin refacerea jocului  ligamentar dupa perioada de imobilizare, actionand dupa urmatoarea schema  de tratament:

- posturi

- masaj transversal  profund  pentru ruperea  eventualelor  aderente

– miscari active.

In  leziunile ligamentare recente  tratamentul poate incepe imediat  dupa producerea leziunii, din momentul in care s-a stabilit un diagnostic  benign, urmarind urmatoarea schema:

-         saptamana I:

- efleuraj regional  anesteziant al zonei lezate ( 10-20 min);

- masaj transversal profund pe ligament ( 1- 3 min);

- aplicatii cu gheata, la sfarsitul sedintei (20-30 min);

- saptamana  a II-a

- suprimarea efleurajului si crioterapiei;

-aplicatii prelungite si intense de masaj transversal profund;

-fizioterapie complementara ( ultrasunete, unde electromagnetice );

- inceperea contractiilor izometrice a muschilor, a caror tendoane pot  sustine si intari  actiunea ligamentului lezat;

- saptamana  a III-a

- lucru cu incarcatura sau stimulare  proprioceptiva, dupa caz;

- integrarea miscarilor articulatiei lezate in schema motrica globala;

- tonifiere  musculara;

- continuarea masajului transversal  profund pana  la disparitia  totala a durerii.

Concluzie -  la  membrul inferior s-a observat  ca vindecarea unei  entorse lasa in urma  o „stangacie „  a inflamatiilor proprioceptive ( in timpul unei activitati globale, pacientul evita solicitarea  ligamentului care a fost lezat  folosind alte scheme  motrice ce tind sa se permanetizeze ) astfel inlaturarea restantului dureros determina revenirea la un comportament kinetic normal.

In  leziunile ligamentare vechi , progresia tratamentului  este identica  cu precedenta , dar momentul sau  de incepere corespunde celui de-al doilea  stadiu ( din practica s-a constatat ca in cazul entorselor  vechi  de cativa ani persista un punct dureros la palpare  si  inhibarea unor scheme motorii  – aceste scheme  sunt susceptibile  de ameliorare prin aplicarea tratamentului folosind masajul transversal profund ).

 

 

III. MASAJUL TRANSVERSAL PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR  ARTICULARE

 

Masajul transversal profund al capsulei articulare in intregime  nu este posibil. El poate fi aplicat  doar pe  portiuni de capsula  si pe ligamente. Din punct de vedere, ca alta observatie,  partea superioara a mansonului capsulei  articulatiei acromio-claviculare; fata  anterioara – uneori externa – a trapezo-metacarpianului de la radacina policelui; fata  externa a articulatiei  calcaneo-cuboidiene, constituie  exemple  de afectiuni cu bune indicatii pentru masajul transversal profund.

La nivelul coloanei vertebrale unde discul intervertebral degenerat nu isi mai poate indeplini rolul de amortizare si franare, iar joctiunea intervertebrala este  plasata  in pozitia externa  si ligamentele aflate pe margine sunt  solicitate mai mult decat de obicei devenind o sursa de stimuli durerosi. Tratamentul  de baza  al  acestei „patologii a pozitiei extreme” consta  in diminuarea  tensionarii  ligamentare printr-o  educatie posturala adecvata, unde  masajul transversal profund este de folos in vindecare.

  1. IV. MASAJUL  TRANSVERSAL PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR MUSCULARE

 

 

De  obicei, in faza acuta , leziunile musculare  sunt tratate  prin repaus ( punerea muschiului intr-o pozitie care sa asigure  suprimarea  tensionarii pasive  a  fibrelor ), antiinflamatorii, fizioterapie si masaje  cu scop  de stimulare a circulatiei  sanguine  si limfatice.

Inceperea recuperarii unei contractii  nedureroase se face progresiv (dupa aproximativ 3 saptamani ) folosind urmatoarea schema de tratament:

-  lucru analitic  inaintea  celui global , miscare condusa inaintea  celei libere  si solicitand, la sfarsitul sedintei, contractii musculare voluntare sau provocate prin excitatii  electrice ( ca  observatie – in cazul in care muschiul oboseste repede  se folosesc  contractiile induse prin  iradiere ).

Pentru a-i reda  pacientului un muschi  indolor in timpul miscarii cu  amplitudine  normala, masajul transversal profund  este in unele situatii singura alternativa a chirurgiei ( exemplu: atunci cand leziunea este localizata la nivelul tricepsului sural, se formeaza o zona cicatriceala retractata si inextensibila a carei jonctiune  cu fibrele sanatoase  este  dureroasa iar muschiul  nu poate fi pus in pozitie  de intindere maxima -  flexia dorsala maxima  a piciorului cu genunchiul intins ).

Alt exemplu este examinarea zonei  lezate prin punerea in tensiune simpla sau in  contractie izometrica a muschiului , aici kinetoterapeutul vede sa localizeze punctul cel mai dureros si sa aplice  frictiunea cu pulpele degetelor; transversal pe  corpul muscular relaxat prin pozitionarea  pacientului.

Bioenergia, reflexologia, studiul cu ansa, deschiderea chakrelor cu ajutorul cristalelor

La ora acutala exista un numar din ce in ce mai mare de cabinete de reflexoterapie si bioenergie. Insa nu inseamna una si acelasi lucru. Reflexologia se refera la masajul unor puncte esentiale pe harta talpii piciorului, a palmei, a capului, fetei sau a spatelui. Bioenergia se refera la capacitatea cuiva de a vedea aura de energie din jurul corpului omenesc sau de a determina fluxurile scazute de energie cu ajutorul unui instrument metalic numit ansa.

Reflexologia este un procedeu la indemana oricui, odata ce ai fost initiat in binefacerile unui masaj pe talpa piciorului sau pe palma. Desi nu se studiaza in cartile de medicina, este cunoscut faptul ca pe aceste parti ale corpului, intens vascularizate si mereu in contact cu mediul, exista puncte si parti care corespund organelor. Prin presiune si masaj la acest nivel, durerea si deficientele de moment pot fi ameliorate. Tot ce trebuie este sa inveti care sunt aceste puncte, unde sunt situate si sa ai rabdare sa iti aplici singur un astfel de tratament. Uneori, o durere ascutita in talpa sau in palma poate indica o disfunctionalitate a unui organ, de aceea este bine sa masezi locul respectiv, deoarece durerea va trece relativ repede, iar sangele va fi pus in miscare in zona respectiva. Un procedeu comun in reflexologie pentru diminuarea durerilor de cap este, de exemplu, apasarea portiunii aflate intre degetul mare si cel arataor de la mana stanga.

Bioenergia este un domeniu mai complicat, mult mai amplu si in care numeroase teorii se imbina si poae uneori se contrazic. Ceea ce este foarte clar este ca si omul emana si primeste energie in si din spatiu, din mediul in care traieste. Aceasta energie se manifesta prin vizualizarea aurei, care are sapte straturi, si unde punctele negre, neluminoase, arata disfunctii ale organelor. Acest lucru nu poate fi facut decat de catre un specialist in domeniu. E mult spus clarvazator sau om cu puteri miraculoase: aceste persoane au intr-adevar capacitati peste cele ale oamenilor obisnuiti, dar asta nu inseamna ca sunt niste adevarati vrajitori. Singura vraja pe care o pot face este sa determine zonele cu risc din organism. In rest, cel mai probabil tot medicul va sti exact care este gravitatea situatiei. Cei care nu au astfel de capacitati pot dobandi practicile de determinare a energiei cuiva prin folosirea ansei. Ansaeste un instrument metalic folosit in bioenergie, realizat dintr-o sarma, indoita in forma de gaura de cheie (are un capat rotunjit). Ansa este tinuta de cele doua capete ale "sarmei" si este trecuta prin dreptul tutror organelor si membrelor pacientului. Acolo unde exista probleme, ansa se misca singura, se departeaza de corp, in miscari mai largi sau mai mici (depinde de cat de mare e deficitul de energie). Lucrul cu ansa nu poate determina gravitatea afectiunii, insa poate sa dea o idee despre zonele care ar trebui investigate. De regula, ansa actioneaza ca si detectoarele de metale, si astfel, se poate vedea in cadrul unei ecografii, de exemplu, daca exista ceva suspect.

Chakrele reprezinta sapte puncte repartizate de-a lungul coloanei vertebrale si pe verticla pana in crestetul capului. Aceste chakre sunt receptori si emitatori de energie: daca sunt deschise, inseamna ca energia circula libera, iar organismul este echilibrat si sanatos; daca sunt inchise, organismul sufera blocaje de energie si poate deveni sensibil in fata bolilor. Conceptul de chakre provine din traditia hindusa Ayurveda; chakrele se impart in sapte puncte importante (coccis, zona genitala, stomac (epigastru), inima, gat, frunte si crestetul capului) carora le corespund sapte culori: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet si auriu, care la randul lor sunt reprezentate de cristale. Terapia alternativa consta in stimularea chakrelor cu ajutorul cristalelor, deschiderea lor pentru ca fluxul de energie din organism sa circule liber, iar sansele sa va imbolnaviti sa scada.

Sfaturi Info-ghid:

Desi pare simplu si un remediu fara dureri, trebuie sa fiti precaut cand vine vorba de astfel de metode. In fond, corpul omenesc are intr-adevar aura sa energetica - problema poate interveni in momentul in care energia proprie se intalneste cu energie altei persoane, chiar daca este un bioenergetician sau reflexolog: poate agrava boala de care suferiti daca energia acestuia o copleseste pe a dumneavostra. Aceste metode subtile pot fii periculoase ca un medicament luat dupa ureche

Consta in reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a orga¬nului corespondent, palpand zona lui reflexogena, zona foarte bogata in termi¬natii nervoase si vasculare.in caz de suferinta sau dereglari, punctele reflexe devin sensibile, respectiv dureroase la palpare, fiind sesizate de pacient si diagnostician. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. Hste absolut necesar sa se faca o examinare atenta, deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in zonele de testare (bifl.lluri, tumori, traumatisme, malformatii, afectiuni dermatologice etc.).
IVniru diagnosticare, am folosit proiectiile din talpi si din palme, dialogand iu permanenta cu pacientul. Diagnosticarea dupa punctele reflexe din palma a li IN| practicata in mod exceptional la persoanele cu membrele inferioare amputate NIIII cure prezentau afectiuni inflamatorii, dermatologice sau traumatice in zonele
din talpi. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi zone reflexogene ca si talpile, diagnosticarea in palme este greoaie si mai putin precisa, deoarece activitatea zilnica la care sunt supuse palmele duce la scaderea sensibilitatii pe care o urmarim in cadrul unei diagnosticari.
Cea mai fidela informatie in materie de diagnosticare se poate obtine prin palparea zonelor reflexe din talpi. Datorita perioadei, in general mare, pe care majoritatea oamenilor o petrec in picioare sau sezand, toxinele au tendinta de a cobori spre zonele inferioare ale corpului, localizandu-se in punctele reflexe din talpi, puncte corespondente organelor suferinde. O diagnosticare corecta poate fi facuta numai de un specialist reflexodiagnostician care prezinta sensibilitati deosebite, dispunand in acelasi timp de o vasta experienta. Nu este suficient sa cunosti amplasarea corecta a punctelor reflexe pentru a face o diagnosticare corecta. Avand o experienta indelungata, diagnosticianul poate face distinctie intre intensitatile si amploarea durerilor produse pacientului prin palparea zonelor reflexe, indicii importante pentru diagnosticare. Sensibilitatea proprie ii va permite sa simta la palpare depuneri toxice in punctele reflexe (de exemplu, oxalatul de calciu, acizii de proteine, grasimi toxice, diversi precipitati si alti componenti chimici daunatori organismuluI), sa le distinga de unele deficiente sau afectiuni locale si mai ales sa aprecieze starea de sanatate a diferitelor organe, cu conexiunile aferente.
Precizam ca intoxicatiile acide provoaca, printre altele, nevrite, artrite, hepatite, migrene, epilepsie si chiar forme de cancer, ca rezultate ale posibilita¬tilor distructive ale acizilor din organism.
Reflexodiagnosticul cere, asadar, studiu amanuntit, experienta si diversitate in cazuistica; cel care il practica trebuie sa posede si solide cunostinte anato¬mice, morfofiziologice si patologice privind organismul uman. De asemenea, echilibrul psihoafectiv intre diagnostician si pacient, increderea si colaborarea reciproca sunt importante pentru remediile prin reflexoterapie.
Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare, acestea fiind de obicei hipersensibile, si atunci se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata, pana cand devin calde, dupa care, cu apasari usoare, se cauta punctele reflexe. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea y.nnclor de reflex, in astfel de cazuri ne aflam in fata unei erori de diagnostic sau zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta si mai injjrpfunzirrie.

Tratatamente si preturiile lor

Accident Vascular cerebral-150 ron
Acnee-50 ron [cele greu vindecabile ]
Acufene-60 ron
Addison-Insuficienta Suprarenala-150 ron
Adenom benign de prostata-190 ron
Hiperplazie beningna de prostata-190 ron
Afte bucale-50 ron
Alergii-70 ron cele care nu se vindeca
Alopecie-200 ron
Alzheimer-290 ron
Ameteli-50 ron
Amigdalita-50 ron
Anemii-90 ron
Anorexie nervoasa-90 ron
Anticonceptionale[combaterea efecte negative]-180 ron
Anxietate/panica-170 ron
Arsuri cutanate minore-80 ron
Artroza Osteoartrita-170 ron
Astm-190 ron
Ataxie-150 ron
Ateroscleroza-180 ron
AUTISM-450 RON-tratament complex terapie orientala
ADHD-450 ron-tratament complex terapie orientala
Auz-140 ron
BPOC-180 RON
Cancer-500 ron tratament complex terapie orientala
Candidoze-130 ron
Hiperttensiune-boli cardiovasculare-130 ron
Cataracta-150 ron
Celulita-200 ron
Chisturi ovariene-190 ron
Sindrompicioare obosite-130 ron
Comotie cerebrala-200 ron
conjuctivita 100 ron
Boala Crohn-170 ron
CUSHING-sindrom-400 ron
Degenerenta maculara-150 ron
Depresii-150 ron
Dermatita seboreica-120 ron
Diabet si complicatii-150 ron
Displazie cervicala-250 ron
Distrofie musculara-300 ron
diverticuloza-120 ron
Sindrom Down 450 ron
Edeme-130 ron
Endometrioza-120 ron
Epilepsie-450 ron
Enurezis nocturn-110 ron
Fibrom uterin-250 ron
Glaucom-150 ron
Guta-150 ron
Pylori-140 ron
Hepatite-A,B,C, si Ciroza-350 ron
Hipertiroidism-130 ron
Hipotiroidism-130 ron
Impotenta-300 ron
Infarct Miocardic-Recuperare-390 ron
Infertilitate Feminina-500 ron
Infertilitate Masculina-500 ron
Limfidem-350 ron
Litiaza biliara-250 ron
Litiaza renala-250 ron
Lupus-450 ron
Mastodinie[durerea sanilor] -250 ron
Mastoza fibrochistica[noduli mamari] -400 ron
Memorie Crestere-200 ron
Meniere Sindrom-450 ron
Menopauza,Premenopauza-250 ron
Obezitate-300 ron tratament complex terapie orientala
Osteoporoza-300 ron
Pancreatita Cronica-390 ron
parazitoze-100 ron
Parkinson-400 ron
Parandontoza-150 ron
Pleurezie-250 ron
Pneumonia-200 ron
Poliartrita Reumatoida-300 ron
Polipiintenstinali,vezicali,gastrici-270 ron
Psoriazis-350 ron
Raynaud Sindrom-450 ron
Recuperare Postopeeratorie-200 ron
Rinita alergica-200 ron
Schizofrenie-300 ron
Scleroza laterala amiotrofica-450 ron
Scleroza Multipla-500 ron-tratament complex terapie orientala,indiana
Sjogren Sindrom-500 ron
Sinuzita-100 ron
Spondiloza cervicala,lombara-200 ron
Tinitus-300 ron
Steatoza hepatica Nonalcoolica-250 ron
ulcer gastric si duodenal-250 ron
Varice,vene varicoase-270 ron
Vitiligo-250 ron

Tratamentele pentru toate bolile vor fii sub forma de retete ,presopunctura,acupresura lumanarii TADE,lipitori,Micromasaje medicale,retete populare romanesti foarte vechi,terapii indiene,tibetane,Unani din medicina greco-araba si multe altele